Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

Wat is Taiji Quan 

Oorsprong 

Taiji quan (T'ai chi Chuan) is een van oorspong Chinese krijgskunst die al duizenden jaren oud is. Uitzonderlijk is dat niet spierkracht en snelheid, maar het ontwikkelen van qi, de vitale levensenergie, bij deze verdedigingskunst de belangrijkste rol speelt.Met aandacht, een goede lichaamshouding en doelgerichte bewegingen kan je deze energie gebruiken om elke aanval af te weren. De uiterlijke vorm kenmerkt zich 

door vloeiende in elkaar overgaande bewegingen die op beheerste, ontspannen wijze worden uitgevoerd. Belangrijk hierbij is ook de uitstraling. 

Als bewegingsleer en gezondheid

Taiji quan wordt ook toegepast als bewegingsleer die de weerstand van de beoefenaar versterkt en kan helpen om allerlei klachten te voorkomen. In het algemeen kan men stellen dat het beoefenen van taiji quan een positieve werking heeft op de bloedsomloop, de spijsvertering, de stofwisseling en de ademhaling door de regulerende invloed op het zenuwstelsel. Hierdoor heeft het een positieve uitwerking op allerlei klachten, o.a. reumatische klachten, hart- en vaatklachten, bloeddrukproblemen en stress. Doordat bij de beoefen van taiji quan concentratie en ontspanning samengaan, is het zeer geschikt tegen stress en verhoogt het de flexibiliteit en het concentratievermogen.

Stijlen in Taiji Quan

Algemeen wordt aangenomen dat er vijf traditionele taiji quan stijlen zijn in China. Deze zijn Chen, Yang, Wù, Sun en Wu. Van deze stijlen is de
Yang-stijl ongetwijfeld, wereldwijd, de meest beoefende en de meest verspreide stijl. Deze stijl heeft op zich reeds drie trainingsmethoden waardoor hij ook veelvuldig aanleiding heeft gegeven tot de creatie van nieuwe, zeg maar jongere, stijlen.

 

 Geschiedenis en ontstaan van Taiji Quan

Stamboom van de taiji quan stijlenStamboom van de taiji quan stijlen Er zijn minimaal drie theorieën over het ontstaan van Taiji Quan, maar geen van deze is verifieerbaar. Een aantal algemeenheden kan men echter wel zonder al te veel aarzelen stellen. 

Geschriften over ademhalingstechnieken en qi-circulatie die lijken op de interne oefeningen uit wat men vandaag kent als taiji kan, vindt men van de 4de eeuw voor Christus. 

Tijdens de Ming-dynastie (tussen 14de tot de 17de eeuw) verschijnt de naam taiji quan voor het eerst. in deze periode situeren zich dan ook de verschillende ontstaanstheorieën waardoor men kan besluiten dat deze samensmelting van Chinese krijgskunsten en de taoïstische filosofie ongeveer 300 jaar oud is. 

De oudste en meest martiale stijl is de Chen-stijl. Hij wordt gekenmerkt door lage standen, wervelende energie en een grote afwisseling tussen soepel en zacht enerzijds en explosief anderzijds. Deze stijl is gecreëerd door de Chen familie in het Chen-dorp, waar hij gedurende 14de generaties van vader op zoon is overgedragen. 

Met de 14de generatie komt er een splitsing. Chen Chang-Xin zet de oude vorm verder en geeft naar aloude traditie zijn kennis door aan zijn gezin en verwanten, maar ook aan een aantal "buitenstaanders" waaronder Yang Lu Chang. Yang Lu Chang is de grondlegger van de Yang stijl.

Op hetzelfde moment ontwikkelt Chen You Ben de nieuwe vorm. In de traditie die hieruit voortvloeit  krijgen we te maken met Wù Yu Xiang die naast de eigen traditie ook in contact komt met Yang Lu Chang en uit deze kruisbestuiving wordt de Wù-stijl ontwikkelt.

Na een aantal generaties Wù-stijl is het onderricht van Sun Lu Tang wat de aanleiding geeft tot het ontstaan van de Sun-stijl.

De kleinzoon van Yang Lu Chang, Yang Deng Fu heeft de Yang-stijl voor de buitenstaanders toegankelijk gemaakt. De Yang-vormen die we vandaag kennen zijn allemaal ontstaan vanuit de beschrijvingen en onderricht van Yang Deng Fu. 

Tenslotte is er de Wu-stijl, een afsplitsing van de Yang-stijl via de zoon van Yang Lu Chang, nl. Yang Ban Hou. deze nam alleen het kleine kader over van zijn vader en gaf deze kennis door aan Wu Chuan You.

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?